Kilima Njaro betyder ungefär ”det lysande berget” på swahili. Att besluta sig för en vandring upp till Uhuru Peak på Kibotoppen betyder inte bara att du står högst upp i Afrika, du får en unik naturupplevelse på köpet. Berget har en tropisk växlighet upp till 3 000 meter där stäppvegetation tar vid upp till 4 500 m ö h. Därefter övertar den kala sten och lavafält miljön.
Tack vare sin unika natur är Kilimanjaro Nationalpark med på UNESCO’s världsarvslista sedan 1987. En expedition upp på berget kräver mycket av arrangören för en säker och lyckad vandring och vi samarbetar enbart med välrenommerade och väl beprövade besättningar. Personalen är erfaren i både vandrings och mer avancerade klättringsexpeditioner. Att bestiga Kilimanjaro är möjligt året runt, med januari, februari och september är ”behagligaste” tiden med mindre regn och torrare, varmare och klarare väder. Men även juli, augusti, november och december är genomförbart. Undvik i möjligaste mån den svenska våren då regn och oväder kan inträffa.
Utöver Machamerutten, som är den vanligaste rutten erbjuder vi Rongai, Marangu, Lemosho och Shira. Vanligast är att vandra sex dagar, men även sju till åtta dagar finns och vi rekommenderar starkt att man lägger till en acklimatiseringsdag. Berget ligger i norra Tanzania alldeles vid gränsen mot Kenya. Tittar man på en karta ser man att gränsen är dragen runt berget och anledningen till det är att Drottning Victoria av England som regerade över Kenya gav berget i försoningsgåva då gränserna drogs till Kaiser Wilhelm av Tyskland, dåtidens regent över Tanzania.
Berget beskrevs första dokumenterade gången för 700 år sedan av en kinesisk fiskare. 1848 blev missionären Johannes Rebmann från Schweiz första europén att se berget och den 6 oktober 1889 besteg den tyske upptäcktsresanden Hans Meyer och Ludwig Purtscheller från Österrike berget som första européer. De eskorterades av Johannes Kinyala Lauwo som innan dess bestigit toppen ett flertal gånger.