Unika Etiopien med Marika Griehsel

Afrikaexperten och journalisten Marika Griehsel skapar speciella möten med människor på landsbygden och städer från samhällets olika delar och kulturer. Under denna specialresa till Etiopien beger vi oss även upp på höglandet för att se Etiopiens spännande fågel- och djurliv.
Ett unikt tillfälle att ta del av Etiopien bortom de vanliga turiststråken.

Datum: 7/10- 20/10 2019

Antal dagar
14 dagar
Pris från
32 000:-

Etiopien ligger inte så långt bort som vi kanske kan tro. Direktflyg från Stockholm tar drygt sju timmar och när vi landar på den stora internationella flygplatsen i Addis Abeba så är vi i ett av Afrikas största och folkrikaste länder.

Över 100 miljoner invånare med 80 olika språk, ett mycket skiftande landskap och med en nedtecknad kulturhistoria med rötter till tiden runt Kristi födelse. Här möter vi den uråldriga etiopiska koptiska kyrkan och modern feminism på en och samma dag. Det är hisnande. En politisk reformprocess har dragit igång med raketfart. Från djupt förtryck till löften om yttrande- och pressfrihet på bara några få månader. Ni kan se landets nya premiärminister Abiy Ahmed skymta på tidningsomslag bakom de unga skoputsarna, är deras framtid på väg att bli bättre nu?

Dag 1, måndagen 7 oktober

Avgång Arlanda – Addis Abeba
Vi reser från Stockholm på kvällen och landar på den stora internationella flygplatsen i Addis Abeba då solen just gått upp tisdagen den 8 oktober.
Marika har arbetat i Etiopien med ett pilotprojekt runt mediestöd under 2018 och halva 2019 samt rapporterat tillsammans med Simon Stanford från Etiopien vid ett flertal tillfällen under 1990-talet.
Det fanns stort hopp om en positivt utveckling i mitten av 1990-talet efter att diktatorn Mengistu störtades. Ett federalt system skulle införas för ge självstyre åt landets nio regioner men regimen som kom till makten, ledd av en liten elit, styrde med järnhand och motsättningar mellan centralmakten och olika grupper har präglat Etiopien sedan dess.
Även nu under reformprocessen som fick en kickstart efter folkliga protester och krav på demokrati har tyvärr maktspelet kommit att präglas att politiker som använder sig av etnicitet för att stärka sin maktbas. Premiärminister Abiy Ah-med säger att han vill ena alla folk och hålla landet samman, kuppförsöket i mitten på juni 2019 är ett tecken på hur svårt hans uppdrag är.

Dag 2, tisdag 8 oktober

Ankomst Addis Abeba kl 06.20. Vi köper besöks-visa 50USD på flygplatsen och efter passkontroll möter vi vår lokala guide och chaufför.
Vi kör norrut genom huvudstaden Addis Abeba mot Etiopiens näst största stad Bahir Dar. Universitetsstad och Amhara-regionens viktigaste plats efter Addis. Färden tar oss upp i de höga bergen på bra men slingrande vägar, vi kan njuta av utsikten där fält med det inhemska sädesslaget “teff” är vår följeslagare. Vi stannar för en traditionell etiopisk lunch med injera och olika grönsakssåser och anländer till vårt hotell direkt vid Tanasjöns strand på eftermiddagen. Efter vila och bad och lättare gemensam middag drar vi oss tillbaka för en god natt sömn. Vi är högt upp och det kommer att påverka orken en del.
Boende: Blue Nile Resort, Bahir Dar

Dag 3 – 4, onsdag 9 – torsdag 10 oktober

Lake Tana är Blå Nilens källa, vi åker på en kryssning, vi besöker universitet och journalistutbildningen och den lokala radio och tv-stationen. Vi samtalar med Marikas vänner om hopp inför framtiden och deltar i en traditionell kaffe-ceremoni.
Svensk närvaro finns det gott om i Etiopien dels genom den historiska missionen men också nutida som gör sig påmind och fascinerar. Här sys kläder till H&M på löpande band, ett låglöneland där investerare tas emot med öppna armar, inte minst kinesiska. Vilka gynnas av investeringar och har den höga ekonomiska tillväxten gett bättre förutsättningar för en större del av befolkningen? Hör hur etiopierna själv ser på saken. Vi ser på några av Marika och Simons reportage från 1990-talet och går på stadens bästa restaurang.
Boende: Blue Nile Resort, Bahir Dar

Dag 5, fredag 11 oktober

Efter två innehållsrika dagar i Bahir Dar kör vi norrut och övernattar i staden Gondar på väg mot naturreservatet Simien National Park.
Gondar är en av Etiopiens äldsta städer med palats från 1600-talet. Här levde några av landets främsta härskare. Vi besöker de gamla slotten innan vi reser vidare nästa dag mot Simien.
Boende: Goha Hotel, Gondar

Dag 6 – 7, lördag 12 – söndag 13 oktober

Simien Lodge är Afrikas högst belägna hotell och vi kommer att bli väl omhändertagna på flera tusen meter höjd.
Här kan vi ha turen att se stora grupper av Geladababianer och insupa den enorma utsikten. En anledning till att Etiopien inte blev kolonialiserat är att det är svårt för främmande makt att kontrollera de enorma bergsmassiven.
Här kommer vi ta del av den spännande berättelsen om hur drottning Victoria sände flera tusen man för att rädda en grupp européer som hölls fängslade av kejsare Tewodros, ett galet uppdrag med många förvecklingar.
Vi rustar oss med kamera, kikare och bra vandringsskor och en vindtät jacka och kanske ser vi den mycket sällsynta etiopiska stenbocken eller waliestenbock som är en art i släktet getter. Här finns också räv, antilop, leopard och varg. Den unika miljön och djurlivet är anledningen till att en nationalpark grundades 1969 och blev ett UNESCO världsnaturarv redan in 1978.
Boende Simien Lodge, Simien National Park

Dag 8 – 11, måndag 14 – torsdag 17 oktober

Resan från Gondar till Lalibela tar hela dagen och vi gör ett kortare stopp vid en by som fått en del uppmärksamhet på grund av sin genuina och framgångsrika önskan att skapa ett mer rättvist samhälle. När vi ankommer till Lalibela sent på måndagen väntar två intensiva dagar men allt i den takt som förespråkas just här. Vi befinner oss på helig mark och vi bor på en enkelt med mycket gästvänliga hotell. Här kommer vi att besöka stenkyrkorna, möta en lokal konstnär och hälsa på i en skola. Ibland känns det som om vi befinner oss 2000 år tillbaka i tiden men behoven av utveckling och lusten att delta i den moderna världen dominerar samtalen även i Lalibela.
Boende Tukul Village Hotel, Lalibela

Dag 11, torsdag 17 oktober

Efter två hela dagar i Lalibela med omnejd är det tid att ta farväl och vi flyger inrikesflyg till huvudstaden Addis Abeba på sen eftermiddagen.
Vi inleder med en tur runt staden då vi kör från flygplatsen mot hotellet. Vi får en idé hur denna mångmiljonstad är strukturerad med flotta kvarter, lägenhetskomplex och fattigområden i en salig blandning.
Här byggs det överallt, investeringar, inte minst kinesiska, gör att delar av stan mest ser ur som en byggarbetsplats. I Addis har också flera viktiga organisationer sina kontor, Afrikanska Unionen med sitt överdådiga högkvarter och FN:s ekonomiska kommission, UNECA. Addis erbjuder ett tvärt kast från stenkyrkorna i Lalibela till storstaden med flotta Intercontinental, caféer och restauranger men framförallt erbjuder dagarna i huvudstaden möjlighet att upptäcka lite på egen hand och börja smälta alla intryck.
Vi kommer även att möta några av mina nya vänner som brinner för att vara med och bygga ett modernt samhälle.
Boende Intercontinental Hotel, Addis Abeba

Dag 12 – 13, fredag 18 – lördag 19 oktober

Addis bjuder på mycket och vi besöker Nationalmuseum för att se urtidsmänniskan Lucy som upptäcktes 1974 i Awashdalen. Skelettrester från en kvinna som antas ha levt för 3,2 miljoner år sedan. Vi tar oss även till kejsare Menekles första palats på bergssluttningen utanför Addis och en vandring i den botaniska trädgården.
Addis Abeba innebär god mat och musikupplevelser. Etiopisk jazz är världsklassmusik och personligen anser jag att det är något av det bästa man kan lyssna på.
Kanske köper vi nyrostade kaffebönor att ta med hem, vackra handvävda bomullstyger och varför inte läderskor från en av landets mest framgångsrika kvinnliga entreprenörer.
På lördagen avslutar vi med en gemensam middag på hotellet.
Runt kl 21 beger vi oss till flygplatsen för hemfärd.
Intercontinental Hotel, Addis Abeba

Dag 14,  20 oktober

Ankomst Arlanda på morgonen, cirka 06.00

Avresa

Avresa
07.10.2019
Prel. pris/person:
32 000:-

FAKTA
Unika Etiopien med Marika Griehsel

Pris per person:

32 000:- per person i dubbelrum

5 000:- i enkelrumstillägg

Ingår i resan
Boende
Transfers och transport
Frukost under hela resan.
Två luncher och två middagar.
Alla gemensamma utflykter.

Ingår inte i resan
Dricks till lokal guide och chaufför samt hotelldricks.
Flygbiljett: ca 8 100 kr per person
Visum