<br />
<b>Warning</b>: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in <b>/home2/tranasre/tourafrica.se/web/wp-content/themes/tourafrica/templates/content-single-trips.php</b> on line <b>35</b><br />
<br />
<b>Warning</b>: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in <b>/home2/tranasre/tourafrica.se/web/wp-content/themes/tourafrica/templates/content-single-trips.php</b> on line <b>57</b><br />

Med egen bil i Sydafrika

Med din egen bil i Sydafrika kan du utforska regionen Northern Cape, det här intressanta området är fantastiskt och definitivt något annat

Att resa med egen bil i Sydafrika kan verka krångligt vid första anblicken, men här har du den perfekta resan för dig som vill uppleva Sydafrika lite mer på djupet, bortom de vanliga turiststråken. Vi besöker de mindre kända orterna och nationalparkerna och får njuta av både efterlängtad stillhet och unik färgprakt. Hyrbilen anpassas efter hur många ni är som är med på färden. För att färdas med egen bil i Sydafrika krävs internationellt körkort.

Dag 1

Vid ankomst hämtar ni ut er hyrbil på Kapstadens flygplats (alternativt får ni transfer till ert hotell och ni får er hyrbil levererad till hotellet.) För att resan med egen bil i Sydafrika skall vara smidig skickar vi en detaljerad färdbeskrivning till er innan avresa tillsammans med era färdhandlingar. Här har ni information om vilka vägar vi rekommenderar er att ta,  samt intressanta platser att besöka längs vägen.

Ni börjar med att köra norrut genom att antingen följa N7, det är den kortaste vägen till ert första övernattningsstopp eller så kan ni följa natursköna Bloubergstrand som har en fantastisk utsikt över bukten mot Taffelberget och Melkbosstrand till !Khwa ttu. Detta är ett centrum som hedrar San-folkens traditioner, som var de ursprungliga invånarna i ökenområdena i södra Afrika. Här erbjuds en guidad tur (till egen kostnad) klockan 10.00 eller 14.00.

Fortsätt sedan via Piketberg och Clan William, ni ankommer omkring kl 17.00 till ert boende och här checkar ni in för 2 nätter,  middag ingår.

Avstånd – kortaste vägen: ca 240 km

Avstånd – rekommenderade vägen: ca 370 km

Måltider som ingår: Middag

Dag 2

Idag har ni möjligheten att utforska Clan Williams omgivningar. Detta är ett citrusodlingsområde och här kan ni gör en valfri gårdstur. Området är också berömt för det berömda Rooibos-teet och gör gärna ett besök på en av Rooibosgårdarna.

Er lodge ligger i Cederbergsområdet, känt för uråldriga klippformationer och här gör man med fördel vandringar. Cederberg är också känt för sina vackra fält av vilda blommor under våren, blomningen sker från augusti till början av oktober.

Passa också på att besöka Lamberts Bay, en fiskeby vid Atlantkusten som är ett bra ställe att äta en Fish & Chips lunch och även Bird Island Nature Reserve är väl värt ett besök.

Måltider som ingår: Frukost och middag

Dag 3

Efter frukost checkar ni ut och  fortsätter vidare norrut mot Norra Kapprovinsen. Detta område är känt som Namaqualand – en torr region, känd för sina otroliga ”Namaqualand Blommor”. När det första vårregnen faller på det torra ökenlandskapet, blommar blommorna ut i alla tänkbara färger. Detta händer från mitten av augusti till mitten av oktober. Det är omöjligt att säga exakt vilken tid det är som bäst att se blommorna – det beror på när de första regnen anländer.

“It is said by the locals that when God was making the earth, He left the best for last and took His time with the amazing and spectacular Spring Flowers of Namaqualand creating the “Garden of the Gods!”

Ni anländer Springbok som är den nordligaste staden på västkusten och här checkar ni in på ert hotell.

Avstånd – kortaste vägen: ca 350 km

Måltider som ingår: Frukost och middag

Dag 4

Utforska denna avlägsna del av Sydafrika. Namaqua National Park bör man inte missa. Landskapet är spektakulärt året runt och är ni här under blomsäsongen kommer ni bli förbluffade av blomstermattan av färger som täcker området. Blomsäsongen är svår att förutsäga i förväg när den inträffar. Allt har att göra med tidpunkten och mängden av vinter- och vårregnen som faller. För det mesta inträffar denna blomsäsong under augusti-oktober.

Lodgen ni bor på, ”Naries” – är ett Nama-ord (ursprungsbefolkningen i denna region), vilket betyder ”platsen där vassen växer”. Här kan ni andas den friska luften, äta god mat och bara njuta av lugnet och tystnaden. Naries är en oas för din själ och det finns en anledning till att ni inte hittar något tv i rummen.

För att möjliggöra återhämtningen för några av de känsliga växterna i Naries så har all getfarmning stoppats och ett program har startat för att återinplantera de inhemska arterna av  antilop. Idag har Naries, även om de fortfarande är mitt i en rehabiliteringsprocess, 150 springbock, 30 oryx och ett antal Klippspringare. i planen ingår även att ta återinplanera sebra, som en gång strövade fritt över dessa kullar. Det hårda och karga landskapet i Namaqualand är inte idealiskt för att se de största vilda djuren men däremot är den en skattkista av endemiska växtarter och ett paradis för de värdefulla, mindre djurarterna.

Måltider som ingår: Frukost och middag

Dag 5

Efter frukost lämnar ni Naries och kör österut mot Augrabies. Området är avlägset, torrt med några få gårdar, många säger att det liknar den australiska ödesmarken. Kör till Pofadder som är ett bra ställe att stanna för lunch och sedan vidare till Augrabies Falls National Park. Ni checkar här in på Augrabies Falls Rest Camp.

Stugan består av två enkelsängar, en dubbel bäddsoffa lämplig för barn, vardagsrum/sovrum/pentry, toalett och dusch. Det finns AC, mikrovågsugn, kök utrustat med porslin och bestick. Tillgång till restaurang och butik finns på plats.

Avstånd – kortaste vägen: ca 320 km

Måltider som ingår: Frukost

Dag 6

Tillbringa dagen med att utforska Augrabies Falls National Park. Det finns markerade vägar som leder er till att få uppleva parken från olika håll. Här lever klippspringare, springbock, gemsbock, svart noshörningen och de små ”Dassies”, hyraxar, som solar sig på klipporna.

Djuren i Augrabies Falls National Park kan överleva i extremt höga och låga temperaturer. Mindre djur letar efter skydd och skugga i hålor, stenbrott och fallna träd. Ett intressant däggdjur som finns i Augrabies är den unika, klolösa uttern vars närvaro i parken gör att flodsystemet håller sig  friskt. Denna ökenregion ger otroligt fina fotomöjligheter för den fotointresserade.

Inga måltider ingår, självhushåll

Dag 7

Dags att lämna Augrabies och ni kör via Upington till Askham och här checkar ni på lodgen som ligger nära Kgalagadi Transfrontier Park.

Kgalagadi Lodge har en butik med mat, färsk frukt, grönsaker och på restaurangen serveras traditionella Kalahari-rätter.

Avstånd – Augrabies till Kgalagadi Lodge: 365 km

Inga måltider ingår

Dag 8 & 9

En kort bit från er lodge ligger Kgalagadi Transfrontier Park. Parkavgiften betalas vid gaten, 356 ZAR per person (2018). Ni kommer in i parken vid Twee Rivieren gate, innan ni åker vidare så finns här en liten butik här kan ni gå in och köpa med er mellanmål, samt kalla drycker, till egen kostnad.

Kgalagadi Transfrontier Park ligger i norra Sydafrika och sydvästra Botswana. Detta är en halvöken med röda sanddyner och en spektakulär stjärnhimmel på natten. Vildmarken är fantastisk och en drömplats för fotografer. Här lever Kalaharilejon, gemsbock, gepard, hyena och har man tur så kanske man kan få syn på en leopard.

När ni väl har kört in i parken så gäller det att ta sin tid och inte stressa. Ni kör på grusvägar och maxhastigheten är 50 km. Djur står ofta vid vägen så det gäller att vara uppmärksam.

Ni kör till Kamqua Picnic Site och där behöver ni ankomma senast kl 14.30 annars missar ni er transfer som ska ta er till Xaus Lodge och det finns inget annat sätt att nå lodgen då ni inte får köra dit på egen hand. Vid Kamqua Picnic Site kan ni säkert parkera er hyrbil.

Xaus Lodge, en Fair Trade Tourism Certifierad lodge, erbjuder en lugn, avlägsen ökenupplevelse. Detta är ”en plats att uppleva” en unik plats att göra en övernattning på.

Avstånd – Kgalagadi Lodge till Twee Rivieren: 6 km

Avstånd – Twee Rivieren till Kamqua Picnic Site: 65 km

Avstånd – Kamqua Picnic Site till Xaus Lodge: Ni körs dit av lodgens egna fordon och ni kommer korsa 90 sanddyner så restiden beror lite på vad ni ser på vägen.

Måltider som ingår: Middag

Dag 10

Idag lämnar ni Xaus Lodge efter frukost och till får transfer tillbaka till Kamqua Picnic Site. Ni tar er bil och kör söderut till Twee Rivieren och lämnar därmed Kgalagadi Transfrontier Park. Vidare till Upington och här gör ni stopp för natten. Koppla av och njut av omgivningen under eftermiddagen.

Avstånd – Kamqua – Upington: ca 320 km

Måltider som ingår: Frukost

Dag 11

Ni lämnar Upington och kör mot Kimberley, vi rekommenderar att ni tar vägen via Griekwastad. Griekwastad, tidigare Griquatown som var den första staden som etablerades norr om Orange River och har en intressant historia. Griekwastad grundades som en uppdragsstation och var under en period huvudstad i den brittiska kolonin Griquland West. Ni fortsätter till Kimberley, som är huvudstaden i Norra Kapprovinsen och checkar ni in på ert pensionat.

Avstånd – Upington till Kimberley: ca 400 km

Måltider som ingår: Frukost

Dag 12

Kimberley fick berömmelse på grund av diamantprospektering och här kan ni besöka ”Big Hole” som är den största, konstgjorda diamantgruvan i världen. Vi rekommenderar verkligen ett besök till intressanta Big Hole och Kimberley Mine Museum där ni får historien till livs. Diamantgruvdriften började 1866 men en liten, glänsande sten i detta område, som visade sig vara en diamant – den berömda ”Eureka Diamond”. Detta lockade ett stort antal grävare som kom till Kimberley för att söka sin förmögenhet. Under perioden 1871 – 1914 grävde mer än 50 000 gruvarbetare det stora hålet för hand och fann nära 3 ton diamanter. En annan känd diamant – ”Sydafrikas stjärna” – hittades också här.

Måltider som ingår: Frukost

Dag 13

Ni lämnar Kimberley och åker mot Karoo i Norra Kapprovinsen. Det är ett torrt landskap men när första regnet för året faller får Karoos torra jord liv.

Det finns några små, isolerade byar att besöka. För jordbruket har fårfarmning länge varit den  viktigaste näringen och en del gårdar föder även upp springbock. Karoo Lamm är ett känt varumärke som är högt efterfrågat, djuren betar på de många små buskarna och vilda örter vilket gör att köttet får en fantastisk, örtig smak. Angoragetter är också populärt att farma och ullen har en hög efterfrågan över hela världen.

Ni kör genom de små byarna Jacobsdal, Koffiefontein och Petrusville innan ni kommer fram ert boende som ligger nära Hanover och checkar in på ett familjedrivet pensionat, här kan ni njuta av hälsosam mat, frisk luft och stjärnklar himmel.

Avstånd – Kimberley till Karoo Gariep: ca 320 km

Måltider som ingår: Frukost och middag

Dag 14

Ni bor på en arbetande bondgård som ligger i ett naturreservat. På morgonen kan ni följa med på en guidad promenad tillsammans med ägaren, en vandring på ca 2 km där ni får intressant information om San-folkets tidiga historia och hur de levde i området.

Mitt på dagen när det är som varmast kan ni ta det lite lugnt och njuta av poolen. Under sen eftermiddag kan ni följa med ägaren till ”Hippo Pool” för att njuta av en sundowner. På 1700-talet så sköt jägare alla flodhästar i området men sedan 15 år tillbaka så jobbas det för att återinföra flodhästarna till sitt naturliga habitat.

På vägen tillbaka till gården gör ni en nattsafari, där ni har möjlighet att se ”Karoo Shy 5”. Karoo Shy 5 är de sällsynta nattaktiva djuren som alla lever i området; jordsvin,  jordvarg, öronhund, kamaräv och svartfotad katt. Är kvällen klar gör vi också ett stopp och njuter av stjärnorna på himlen.

Måltider som ingår: Frukost och middag

Dag 15

Ni kör idag vidare på väg N1 söderut via Beaufort West till Prince Albert. Denna lilla stad var bara en sömnig Karoo-by men sedan några år tillbaka så har Prince Albert blivit en populär ort att bo påi och många har flyttat hit från storstaden för att kunna njuta av livskvaliteten.  Prince Albert har en vacker arkitektur med fascinerande flora och fauna. Staden ligger bara 2 km från det imponerande Swartbergpasset och i området finns det olivlundar, vinodlingar och naturreservat att besöka.

Ert boende ligger i en restaurerad gammal bondgård i staden med gångavstånd till flera utmärkta restauranger.

Avstånd – Karoo Gariep till Prince Albert: ca 560 km

Måltider som ingår: Frukost

Dag 16

I Prince Albert kan ni bland annat vandra, cykla och gå på fågelskådning. Ta också gärna en stadsvandring då arkitekturen är välbevarad med Kapholländska-, Karoo- och Viktorianska byggnader.

Det finns en kockutbildning i Prince Albert vilket gör att det finns mängder av mysiga restauranger att prova på.

Besök gärna en vinodling, en ostgård eller några av de små museerna.

Vi rekommenderar också att ta en rundresa via Meiringspoort och det imponerade Swartbergpasset, en rundresa på ca 200 km.

En annorlunda tur man kan göra är ”Ghost Tour”. Under en 1 timma får man en rundtur i Prince Albert och får höra historier om några av byns karaktärer och berättelser om lokala spöken.

Måltider som ingår: Frukost

Dag 17

Ni lämnar idag Prince Albert och kör via Laingsburg till höglandet Sutherland. Orten är känd som en av de kallare orterna i Sydafrika. Här levde San-folket för mer än 25 000 år sedan.

Vid klara kvällar så är det väl värt med ett besök till Sydafrikas astronomiska observatorium, strax utanför staden, här finns ett av södra halvklotets största teleskop. Det ingår en stjärnskådning på kvällen och en lokal astronom kommer vägleda er att identifiera några av stjärnorna.

Avstånd – Prince Albert till Sutherland: ca 260 km

Måltider som ingår: Frukost och middag

Dag 18

Ni lämnar i dag Sutherland efter frukost och kör tillbaka mot Kapstaden på väg N1.

Vi rekommenderar att ni tar er tid och stannar i Matjiesfontein. Den lilla staden grundades 1884 och blev en populär plats genom sitt hälso-Spa som erbjöds passagerare som kom med järnvägen.

Fortsätt sedan utmed väg N1 till Kapstaden där ni lämnar in hyrbilen på flygplatsen. Efter alla dessa minnesvärda dagar är det dags att flyga hem.

Avstånd – Sutherland till Kapstaden: ca 350 km

Måltider som ingår: Frukost

FAKTA
Med egen bil i Sydafrika

Prisindikation per person:

30 500 kr

I resans pris ingår:

 • Hyrbil 18 dagar, kategori M – Ford Ecosport eller liknande bil. Hyrbilen inkluderar: obegränsad körsträcka, GPS och premium försäkringsskydd.
 • 17 nätter boende enligt resplan.
 • Måltider enligt resplan.
 • Alla entréavgifter, turer och aktiviteter som anges i resplanen.
 • Detaljerad färdbeskrivning.
 • Agent på plats och 24 timmars service med journummer.

I resans pris ingår inte:

 • Flygbiljetter och flygskatter.
 • Bensin för hyrbilen
 • Måltider ej nämnda resplanen.
 • Parkavgifter till Augrabies National Park och Kgalagadi Transfrontier Park.
 • Dricks.