Expedition Vithaj

Utanför Kapstaden i Sydafrika finns världens mest tillgängliga platser för att se vithaj. Denna resa går till Simonstown, de ytbrytande vithajarnas Mecka med det marina reservatet i False Bay, där chansen att få närkontakt med de unika djuren är större än på de flesta andra orter. Under vithajsexpeditionen följer vår svensktalande vithajbiolog David Bernvi med. David berättar om spännande fakta rörande vithajen och dess levnadsvillkor. David berättar även om hajens viktiga roll i det marina ekosystemet. Resan avslutas med traditionell big-fivesafari utanför Johannesburg.

Antal dagar
10 dagar
Pris från
22 940:-

Dag 1, 20 juni

Avresa från Sverige med nattflyg på eftermiddagen.

Dag 2, 21 juni

Ankomst Kapstaden. Här möter vår transferbil till Simonstown utanför Kapstaden för incheckning på mysiga Moonglow Guesthouse där vi bor 5 nätter med frukostpension. David är på plats och hälsar välkommen.

Dag 3, 22 juni

Frukost och under förmiddagen har David genomgång om vad som händer under veckan och under burdyken. Lunch på egen hand. Moonglow kör transferbilen till hamnen där ni har burdyk på eftermiddagen. Middag på egen hand.

Dag 4, 23 juni

Efter frukost har David genomgång av sin forskning och övrigt om vithajens levnadsvillkor. Ni får chans att lära en hel massa nytt.
Lunch på egen hand. Moonglow kör transferbilen till hamnen där ni har burdyk på eftermiddagen. Middag på egen hand.

Dag 5, 24 juni

Efter frukost blir det föreläsning om vithajars biologi och vithajens beteende i synnerhet. Det blir en fördjupning om vithajens fysiologi, anatomi, utbredning, migrationer och föda samt jaktteknik. Tips på hur man tar bra fotografier. Vi får också en historik om hur Sydafrika blev första landet i världen att fridlysa vithajen. Vi får veta hur vithajen nästan utrotades efter filmen Hajen. Vi går igenom hajangrepp, olika typer av vithajangrepp och teorier på varför vithajen angriper människor och båtar och mycket mer. Lunch på egen hand och sedan får vi vårt sista hajdyk för denna gång.

Dag 6, 25 juni

Idag har ni ledig dag och vi tipsar om utflykt till Kapstaden, vindistriktet eller Godahoppsudden runt. Be gärna Moonglows personal hjälpa till med bil och guide, som ni kanske delar på om ni vill åt samma håll i gruppen. Mycket nöje. Frukost ingår.

Dag 7, 26 juni

Transfer hämtar till flygplatsen i Kapstaden och ni flyger till Johannesburg. Här hämtas ni och kör till Mabula Game Reserve och ni bor 2 nätter på safarilodgen inklusive helpension. 2 safariaktiviteter per dag med lodgens ranger, samt boende med helpension ingår

Dag 8, 27 juni

Safari, safari!!! Här finns Big Five!

Dag 9, 28 juni

Transfer hämtar och ni kör till Johannesburgs flygplats i god tid för hemresa på kvällen.

Dag 10, 29 juni

Hemkomst till Sverige.

Avresa

Avresa
20.06.2019
Prel. pris/person:
22 940:-

FAKTA
Expedition Vithaj

Prisindikation per person:

22 940 kr

Singelrumstillägg:
4 500 kr

Deltagare:

Min 6, max 12 pers.

I resans pris ingår:

 • Meet and greet i Kapstaden av vår agent på plats.
 • 
Transfers till och från flygplats.
 • 
Boende 5 nätter i Simonstown i delat rum med angivna måltider.
 • 
3 st vithajsdyk i bur.
 • Svensktalande vithajbiolog David C. Bernvi är med under vithajsexpeditionen.
 • Transfers och safari på Mabula 2 nätter med helpension i delat rum med 2 gamedrives per dag.

I resan pris ingår ej:

 • Flyg t/r med KLM eller Turkish från Stockholm/Göteborg eller Köpenhamn.
 • Flygskatter ca 4 300 kr.
 • Måltider, dryck, egna utflykter ej nämnda i programmet.
 • Reseförsäkring.
 • Singelrumstillägg (begränsat antal.) 4 500 kr.

Bra att veta
innan avresan

Bagage:

Max 20 kg från Sverige. Var vänlig tag del av aktuella handbagageregler på www.swedavia.se.

Bilkörning:

Internationellt körkort krävs. Det är vänstertrafik och vägarna är generellt i bra skick och det är bra skyltat. Max 0,05 promille alkohol i blodet är tillåtet vid bilkörning, bilbälte är obligatoriskt.

El:

220V, adapter behövs och rätt 3 hålig typ kan införskaffas i Sydafrika.

Mobiltelefon:

Fungerar normalt men hör med din operatör före avresa. Mobilförbud på safari. Medtag egen laddare samt adapter. Power pack rekommenderas.

Incheckning:

Från Skandinavien är det bra att vara på flygplatsen två timmar före avresa. Vi rekommenderar att du under resan återbekräftar din vidare flygresa senast 72 timmar innan. Vår representant på plats eller hotellens personal är behjälpliga med detta.

Klimat:

Varierar vilken tid på året du reser och var i landet du befinner dig. I Kapområdet är det torrt och soligt november till mars med ca 26 – 30º C dagtid. Regnigt och svalt brukar det vara från juni till augusti med temperaturer mellan 5 och 18º C. I Durbanområdet är det varm och fuktigt oktober till mars och lite torrare och svalare april till september.

Mat:

Kök från alla världens hörn liksom inhemska rätter finns här till bra priser. För den som gillar havets läckerheter finns gott om fisk- och skaldjursrestauranger.

Pass/visum:

Passet måste vara giltigt i minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika och ha minst två tomma sidor för stämplar, detta är viktigt. Visum behövs inte för svenska medborgare. För barn under 18 år gäller speciella regler.

Språk:

Engelska fungerar bra.

Tidsskillnad:

+1 timme jämfört med svensk normaltid.

Utrustning/klädsel:

För safari/vithajsresenären: Oömma fritidskläder, vindjacka, regnkläder, fleece/tjock tröja, vantar, bekväma gymnastikskor, badkläder, kikare, kamera, myggmedel, solskydd. Det är inte ’dress code’ till middag på safari. Våtdräkt/cyklop finns ombord för burdyken.

Vaccinationer:

Grundskydd samt vaccin mot hepatit A rekommenderas. Malariaprofylax för vissa regioner. (Ej Kapområdet) Gula febernvaccin krävs om man kommer från länder där risk för smitta förekommer. Rådgör alltid med en vaccinationscentral.

Valuta:

Sydafrikansk rand (ZAR). Dessa går bra att växla till sig i Sverige. De vanliga kreditkorten fungerar bra. Normal dricks vid god service är 10 – 15 % på restauranger, bagagebärare ca 5 ZAR, till rangern/kaptenen på safari/båten ca 50 ZAR/dag och person.