Tour Africa

Afrikas nationalparker med sitt helt unika djur- och naturliv är helt beroende av turism på ett ekoturistiskt sätt. För att minska klimatavtrycket för våra safaris har vi valt att vara proaktiva och varje resenär som reser med Tour Africa bidrar med sin resa till att stödja ett projekt för fossilfritt flygbränsle genom Fly Green Fund.
Tour Africa bokar safaris för små grupper som påverkar miljön på minimalt sätt. Vi använder lokala leverantörer och därmed gynnas det lokala samhället. Vi har i många år genom vårt huvudföretag Tranås Resebyrå AB stöttat projekt som Thembalitsha i Sydafrika, New Hope och Kipara Charity i Kenya, och är vänföretag med WWF.

Fly Green Fund

Tranås resebyrå/Tour Africa anser det viktigt att vara proaktiva för att minska klimatavtrycket och delar Fly Greens Funds vision om att forskning för bättre miljö framåt är en bra väg att påverka. Vi avsätter 300 kronor för varje resenär som reser med Tour Africa som går direkt till Fly Green Fund.

Fly Green Fund

Fly Green Fund är en ekonomisk förening, utan vinstintresse, som ger företag och privatpersoner möjlighet att reducera sitt klimatavtryck vid flygresor. Målet är att tillsammans kickstarta marknaden för bioflygbränsle i Norden.
Vision
”Att göra det möjligt för affärs- och privatresenärer att flyga på bioflygbränslen i Norden” är Fly Green Funds vision.
Det går redan i dag att flyga mer hållbart. Varför gör vi inte det då?
Det finns två hinder:
1. Idag är bioflygbränsle dyrare än vanligt flygfotogen
2. Det produceras för lite
Det gäller inte bara här i Sverige och Norden – utan i hela världen. För att få ner priset måste vi visa att vi är många som vill flyga på bioflygbränsle och att vi är beredda att betala för det. På så sätt ökar vi volymerna samtidigt som vi visar producenter av biobränsle att det finns kunder vilket i sin tur gör att priset sjunker.
Mer info: flygreenfund.se

Thembalitsha

Vårt projekt i Sydafrika!

Thembalitsha bildades 1995 av Frank och Kate Christie och fokuserar på hälsovård och utbildning och är samfundsägd. Fokus är på att utveckla det lokala samhället. Vi har engagerat oss i deras arbete huvudsakligen via ThembaCare i Graubouw men även något i vad som kallas ThembaTraining. Themba Care driver ett AIDS/HIV hospice i Graubouw, en ”kåkstad” med ca 65.000 invånare någon timma utanför Kapstaden. Thembalitsha driver dygnet runt ett hospice för palliativ vård av vuxna drabbade av AIDS/HIV och tuberkolos.
Området har problem med hög arbetslöshet, 34% är AIDS-positiva, många med tuberkolos. Man har f.n. sju bäddar och har ett team som besöker de svårast sjuka i hemmen och det görs ca 350 besök per månad i närområdet. Närmaste sjukhus är annars 35 km bort och det finns inga allmänna kommunikationer – det kan ta 12 timmar att få ambulans till sjukhuset!
Vårt stöd innebär att vi betalar för en sjuksköterskelön till hospicet. Vi stöttar även viss utbildning i micro-business.
Mer info: hope.org.za

New Hope

Tranås Resebyrå och personalen sponsrar New Hope, Reseindustrins Barnfond.

Sedan millenieskiftet har New Hope drivit projekt med andra mindre organisationer eller privatpersoner runt om i världen. Fonden har eftersträvat att driva små och ”greppbara” projekt, där man kan se direkta resultat av de donationer man gjort. New Hope har inga anställda, utan förlitar sig på ideellt arbete. På så vis säkrar fonden att nästan 96% av insamlade medel når fram till barnen.
New Hope i korthet
• Idén kom upp vid en resa med resebransch folk till Tibet 1988
• Första insamlingsåret 1989
• Kommer under 2014 att ha samlat in 25 miljoner kronor, samtidigt som man firar 25 år som insamlingsorganisation
• Är en stiftelse som står under Länsstyrelsens överinseende
• Innehar 90-konto
• Sponsras av alla stora företag i resebranschen
• New Hope har en central kostnad som för närvarande uppgår till endast 4% av allt som vi samlar in
• Ger ut en adventskalender med vinster från reseindustrin varje år.
• Genomför varje år 8-10 projekt runt om i världen

Tranås Resebyrå sponsrar tre flickors skolgång vid Kiotaniskolan samt en resurs.

Vilken tur att det finns eldsjälar med visioner!
Eldsjälar som de brinner för att genomföra genomföra sina visioner! En kenyansk kvinna hade en dröm att bygga upp en verksamhet där föräldralösa barn från Nairobis värsta slumområden skall få ett hem och möjlighet att gå i skola! Drömmen heter Kiotani Day and Boarding School och ligger söder om Nairobi, på vägen till Mombasa.
Gabriela: Som med så många afrikanska familjer är det “mormor” som är ankaret i familjen. Gabrielas mamma blev med barn medan hon fortfarande gick i skolan. Äldsta dottern Jennifer är nu 16 år. Därefter föddes systern Gilian 13 år och sist Gabriela, som nu är 8 år. Alla flickorna har olika fäder.
Modern Juliet gick aldrig klart skolan och försörjer sig nu på småjobb. Oklart exakt vad detta är, men antagligen betyder det att hon är prostituerad.
Happy: är yngst av 6 syskon. Föräldrarna kommer från kusten, men sökte sig till Nairobi för att leta efter jobb. De bor i Mlolongo slummen och försörjer sig på olika ströjobb. Det största problemet är dock att fadern är alkoholist och spenderar mycket pengar på alkohol. Under långa perioder är han försvunnen och modern måste då ensam skaffa fram mat till barnen. Detta är antagligen den bästa tiden för barnen, för när fadern är hemma är han mycket våldsam och slår både sin fru och barnen.
Magdalene: har aldrig bott i slummen, men genom att erbjuda en plats på skolan har Positive Life antagligen hindrat att hon hamnat i slummen. Magdalenes pappa dog 2017. Han var HIV positiv och antagligen tog han sitt liv på grund av detta. Familjen bodde ungefär en timmas resa från Nairobi. Mamman var tvungen att ta över försörjningsansvaret för familjen och flyttade in till Nairobi för att börja arbeta som hemhjälp. Magdalene bodde kvar ute på landet tillsammans med sina bröder och tillsammans med farmor, som höll ordning och reda. 2018 dog farmodern plötsligt och barnen fick leva ensamma, vilket visade sig vara katastrofalt. De klarade inte av att ta hand om varandra.
Mer info: newhope.se

KIPARA GOLF CHARITY

Kipara Golf Charity är en ekonomisk förening med syfte att via golftävlingar hjälpa barn och undomar i Afrika. Kipara Golf Charity är ett roligt sätt att här hemma i Sverige vara med och bidra till välgörenhet. Genom våra golftävlingar kan barn och ungdomar i Afrika få en bättre tillvaro. Du får spela golf, bidra till välgörande ändamål och samtidigt få en chans att vinna ett besök till Kenya där du får besöka våra projekt, spela golf och åka på ett safari i Masai Mara. Under 2018 genomförde vi fyra tävlingar Västra Götaland. Inför 2019 hoppas vi på fler tävlande och nya platser. Så välkommen att vara med och ”slå ett slag för Afrikas barn”

NLM Ongata Rongai

Kipara Golf Charitys första projekt i Kenya var en yrkesskolan i New Life Missions regi. Skolan fanns på plats men var vilande tills Kipara gick in och finansierade en renovering och tillbyggnad av fastigheten 2015. Nu tre år senare har New Life Mission Vocational Training School 26 elever som alla får en grundutbildning av service & underhåll av fordon.

Dr Jackson

Dr Jackson Njapit har Kipara känt sedan 2008 och 2010 finansierade Kipara en ny läkarstation i Talek. Innan Kipara kom in i bilden huserade han i två rum i Talek, efter så har han en egen fastighet. Koyiaki Community Clinic som den heter har utöver Dr Jackson tre anställda. Han är i masajland känd som the mc Doctor eftersom han åker runt till byar långt ifrån civilisationen för att hjälpa till. Dr Jackson fick en ny motorcykel under 2017 och den utrustades under 2018 av svenska organisationen Eezer till en MC ambulans. På det sätt kan Dr Jackson få med sig patienter till kliniken i Talek. Ett fantastisk redskap för kliniken då deras område har 10.000 potentiella patienter.
Mer info: http://kiparagolfcharity.org/valgorenhetsprojekt/

Tranås Resebyrå AB

En annorlunda resebyrå specialiserad på resor för icke-kommersiella kunder inom bistånd/utveckling/mission och utbildning. Specialitet: Flyg till udda destinationer och har som enda resebyrå i Sverige Raptim specialpriser. Ägarlett företag sedan 1979 med 30 personer där äkta småländsk (personlig) service kommer på köpet!
Vi kan hjälpa dig att boka flygbiljetter och hotell i hela världen.
Ägare: Anders Lindén och Kenneth Wigren.
Styrelsens säte: Tranås
Tranås Resebyrå AB, som äger Tour Africa i Sverige är ett av ytterst få företag i resebranschen med den allra högsta kreditvärdigheten. Det har Tranås Resebyrå AB haft sedan 1992 vilket är unikt i resebranschen. Vi är medlemmar i SRF- Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen och IATA och får därmed skriva ut egna flygbiljetter.
Vi har erforderliga garantier ställda till kammarkollegiet för våra paketresor – så med Tour Africa reser du tryggt.