UNDER SAFARIN

Guiderna vi arbetar med är alltid engelsktalande och själva safarin genomförs med safarijeep eller minibuss beroende på vilket land du reser till. Vägarna kan vara av dålig kvalitet och etapperna brukar vara mellan två och fyra timmar långa. Det kan bli varmt i fordonet, så ta med en flaska vatten. På en del safariresor inkluderas det.

Blir du lätt åksjuk? Ta med åksjukepiller. Maten på lodgerna och hotellen är mycket bra, men var försiktiga med vissa rätter såsom glass eller sallad, eftersom bakterier frodas i värmen. Dryck ingår inte normalt på safarin utan betalas på plats.

Vatten ska köpas på flaska och undvik att dricka dricksvatten direkt ur kranen. Den afrikanska kontinenten huserar många folkslag och olika språk.

I många länder är engelska ett av huvudspråken och detta klarar du dig därför långt på.

I alla länder behöver du ha strömadapter. Köp den innan avresa, så att du säkert vet att du har en som fungerar.

safari21


KLÄDER

På de flesta av våra destinationer kan du ha på dig dina vanliga kläder. Det finns några länder där du behöver anpassa din packning något. Samma sak gäller om du ska göra safariturer. Tänk även på det rådande klimatet på din destination. Vi skickar ut en packlista med förslag i god tid före avresan.

Klader212

Under Safarin

Bekväma kläder under safarin är ett måste. Hit räknar vi också rejäla skor. Finkläder är däremot inget krav, då de flesta lodger och camper inte har någon ovanlig klädkod. Vad som däremot kan vara bra att tänka på är att klä sig i dämpade färger, så att du inte skrämmer bort de djur du åkt på safari för att se och det finns även vissa färger som svart eller blått som bör undvikas då de drar till sig mer insekter. Klimatet kan variera på alla våra destinationer. Morgon och kväll kan ibland bli kalla, därför är det bra att ha med sig vindtät jacka, långbyxor och vantar. Dagarna kan däremot bli varma, så solglasögon och hatt eller keps är ett måste som skydd mot solen.

Zimbabwe

Reser du till Zimbabwe får du inte ha på dig, eller medföra, kamouflagemönstrade kläder. Det beror på att det sedan 2006 är olagligt att äga kamouflagemönstrade uniformer och allt som kan räknas dit.


PASS & VISUM

Du behöver ha ett giltigt pass för alla våra resor. Det ska gälla minst 6 månader efter hemkomst från resan. För resor till länder som t.ex. Kenya, Tanzania, Zimbabwe, Zambia, Etiopien och Moçambique behöver du även visum. Det gäller då för svenska medborgare som reser som turister för en kortare resa. För resor till Sydafrika och Namibia krävs idag inget visum för turistresor som är kortare än tre månader, om du är svensk medborgare. Aktuella regler bifogas alltid på din bekräftelse.

Vid resa till Sydafrika

From 1 juni 2015 måste minderåriga (barn och ungdomar under 18 år) förutom pass, ha med sig ett ”birth certificate” – fullständigt personbevis – innehållande uppgifter om den minderåriga, personnummer samt dess båda föräldrar, även om den minderåriga reser med föräldrarna. Om den minderåriga endast reser med en av föräldrarna eller tex. morföräldrar behövs en bestyrkt fullmakt av den andre föräldern eller föräldrarna. Dokumentationen bör vara på engelska.

För att få mer information om de nya bestämmelserna kontakta Sydafrikanska ambassaden i Stockholm. För att beställa ett personbevis kontaktas Skatteverket. Beställ ett detaljerat personbevis på engelska som visar bägge föräldrarna. Beviset skall vara stämplat och signerat av Skatteverket.Pass21

 


VACCINATIONER

vaccinationer4

Inför resan behöver du vaccinera dig. Förutom grundskydd krävs ofta vaccination mot gulsot och malariatabletter och i många länder även vaccination mot gula febern. Kontakta din läkare i god tid före avresan för ta reda på vilka vaccinationer som krävs på ditt resmål.

Reseapotek

Vi rekommenderar dig att ha med ett litet reseapotek med värktabletter, tabletter mot diarré, malariatabletter, desinfektionsmedel, plåster och kompresser och solskydd. Även myggmedel är bra att ha med sig, speciellt om du reser till kusten.

Hygien

Våra hotell, lodger och camper håller normalt hög standard. Maten som serveras kan ätas utan problem, men med omdöme. Vatten dricks alltid på flaska.


FÖRSÄKRING

Vänligen kontrollera så ni har en bra och giltig reseförsäkring för resan. Om ni har reseförsäkring i er hemförsäkring gäller den normalt upp till 45 dagar och det kan också vara idé att noga se över sin reseförsäkring så man vet vad den gäller för. Kontrollera reseförsäkring med ert försäkringsbolag och hör av er till oss om ni vill ha mer information om alternativ på heltäckande reseförsäkring.


BOENDE

Under många av våra resor ingår boende som inte är vanliga hotell, till exempel safaricamper, lodger och tält. Alla tre boendeformer håller alltid hög klass, men skiljer sig från vanliga hotell i sin närhet till naturen och i sin fantasirikedom. Det är ett fascinerande sätt att bo på. Alla camper och lodger ligger ofta direkt i nationalparkerna, eller i direkt anslutning till dessa. Samma sak gäller tältboendena, som ofta är så långt man kan komma från den klassiska svenska campingen. Tvärtom är hotellboendena ofta ett av de lyxigaste sätt du kan bo på under din resa.

 


VÄDER

Sydafrika, Namibia, Botswana och Zambia

Södra Afrika har inte samma regnperioder som resten av kontinenten och här skiljer temperaturerna mer mellan sommar och vinter . En resa till Namibia under den allra varmaste tiden på året, december till januari, är mycket varm. Vi rekommenderar därför andra tider på året som är mer behagliga. Vid Okavangodeltat i Botswana och i Zambia är safarin som allra bäst under tiden juli till oktober.
Den bästa tiden att åka till Sydafrika är från september till april då temperaturen är behaglig och varm. Normalt regnar det mer i december till januari än resten av året, men det är normalt inga stora regnperioder.

Vader1

Kenya och Tanzania

Du kan resa till Kenya och Tanzania året om, men räkna med en regnperiod i april till maj. Denna månad är det lågsäsong för safari, få resenärer och lägre priser. Det kan även regna lite i november. Denna period är dock mycket bra för safari. Nationalparken Masai Mara i Kenya är som allra bäst från juli till oktober och Serengeti i Tanzania från november till mars.

Moçambique

Moçambiqe är relativt varmt året om, men håller högre temperaturer, 33°c till 27°c, oktober till april. Under denna period pågår även regnperioden. April till september ligger temperaturen på 27°c till 24°c.

Seychellerna

Seychellerna har ett tropiskt klimat med två huvudsakliga säsonger. Vintern sträcker sig från maj till oktober, då det är behagligt och torrt. Sommaren gäller från december till mars. Då är dagarna hetare och fuktigare. Det är också mer regn under den tiden. Under december är det normalt dagliga korta skurar. Temperaturen är däremot konstant och ligger på 24°c till 31°c grader året om. Under perioden maj till september har de sydostliga stränderna mer sjögräs under den tiden högvattnet drar sig tillbaka. Vissa hotell kan vara mer lämpliga än andra under den här tiden.

Mauritius

Mauritius har ett klimat som i mångt och mycket stämmer överens med det på Seychellerna. Skillnaden är dock att den torra, varma perioden sträcker sig en månad längre, från maj till november. Mellan november och maj är klimatet istället varmt och fuktigt.


FLYG

Vi arbetar med välrenommerade flygbolag och egen IATA så att vi kan skriva ut flygbiljetter. Vi har självklart även resegarantier för paketresor.

Vi arbetar aldrig med svartlistade flygbolag av EU då de inte uppfyller centrala säkerhetskrav.