Detta stora land är ungefär 4 gånger så stort som Sverige och har 50 miljoner invånare. Landet är indelat i 9 provinser. Det är 200 mil från norr till söder och 150 mil öst till väst. Ju längre söderut man kommer desto mer råder Medelhavsklimat. I norr och områdena kring Johannesburg är vintrararna svala och torra medan områdena kring Indiska Oceanen är tropiska.

Sydafrika är som en mindre kontinent snarare än ett land. Här finns något för alla. Underbar natur, djur, pulserande stadsliv, golf i världsklass, vandring i berg, vithajsdykning, vin och härlig matkultur bara för att nämna något. Sydafrikas största inkomstkällor är till stor del mineral och gruvbaserade. Guld och diamanter har spelat en stor roll i landets historia. Holländarna anlände till Kapstaden och skapade sig en bosättning där 1652. Franska hugenotter skapade sin hemvist i Kapområdet 1688 och engelsmännen anlände 1795. Det första boerkriget startade 1880 höll på i två år. Det andra boerkriget varade mellan 1899–1902 då fred slöts. Apartheid infördes efter 2:a världskriget och avskaffades först 1991. 1994 hölls de första fria valen och den tidigare fängslade ANC ledaren Nelson Mandela valdes till president.

Man kan resa på många sätt som turist i Sydafrika. Att köra med hyrbil på egen hand är något vi gärna rekommenderar, man kör på vänster sida och behöver internationellt körkort som Motormännens Riksförbund utfärdar. Eller så kan man ta något av de fina tåg som går, Rovos Rail Blue Train eller safaritåget Shongololo. Det finns också väldigt bra inrikesflyg till rimliga priser.

Boende

 • Poolområdet på Klein Oliphants Hoek

  Klein Oliphants Hoek Boutique Hotel

  Franschhoek

 • Poolområde vid Elephant Lake Hotel

  Elephant Lake Hotel

  St. Lucia

 • &Beyond Phinda Forest Lodge

  &Beyond Phinda Private Game Reserve, KwaZulu Natal

  Lodgen: 16 stora och modernt inredda rum, byggda på styltor och ligger i skogsmiljö. Pool finns. Lodgen ligger i den norra delen av Phinda där naturen består av både sandskog och savann. Safari i öppen safarijeep morgon och eftermiddag. S.k. bush walks erbjuds också. Barn är välkomna och aktiviteter speciellt för dem finns. &Beyond har fler mysiga lodger i Phinda: Vlei Lodge och The Homestead i norr, Zuka Lodge, Mountain Lodge och Rock Lodge i söder. En lodge i norr kombineras med fördel med en lodge i det bergiga söder.

  Närmsta flygplats: 2 tim med bil från Richards Bay, 3 ½ tim med bil från Durban.

  Prisindikation: Del i dubbelrum/natt 4 700 kr inkl. helpension, viss dryck och två safaris per dag (standard chalet).

  Mer information
 • Robberg House

  Plettenberg Bay

 • La Plume Guest House

  Oudtshoorn

 • Se fler hotell i Sydafrika