Magiska Kenya

Med sitt läge på ekvatorn med Indiska Oceanens tropiska hav i öst och mäktiga Victoriasjön i väst är Kenya ett land fyllt av kontraster. Att sedan kunna njuta av vackra Mount Kenya, vidsträckta Riftdalen och de många nationalparkerna som finns här gör det till ett magiskt safariresmål.

Kenyas befolkning är ca 45 miljoner och har ett av Afrikas mest skilda ursprung. Kikuyu, luhya, lou, akamba och självklart masai och samburu är de största och mest utmärkande stammarna. Den minsta stammen är el-molo som bor vid Turkanasjön. Landet är 75% kristet och resten är muslimer, sikher, hinduer samt naturreligioner. Det officiella språket är engelska samt swahili. Huvudstaden Nairobi, idag en modern storstad, är utgångspunkten för de flesta safariresor. På safari när du bor på lodge eller tält-camp får du oförglömliga naturupplevelser. Har du tur får du se ”Big Five” som är samlingsnamnet på de djur storviltjägarna tyckte var fina och farliga jakttroféer att skjuta. Idag är jakt förbjuden i Kenya.

Big Five-djuren är; lejon, noshörning, elefant, buffel och leopard, alla utom buffel och leopard är starkt utrotningshotade. Juvelen i safarikronan är det världsberömda Masai Mara National Reserve där migrationen pågår under vår svenska höst. Cirka två miljoner gnuer, sebror, antiloper och gaseller kommer från Serengeti i Tanzania till Masai Mara i regnens fotspår i jakt på färskt bete. Andra nationalparker väl värda ett besök om man är djurintresserad är Nakuru, Meru, Samburu, Amboseli och Tsavo.

I Kenya finns goda möjligheter till riktig bergsbestigning på Mount Kenya för den som är äventyrligt lagd. Men även trekking och bushcamping för den som vill. Djuphavsfisket i Indiska Oceanen tillhör bland de bästa i världen framför allt Watamu och Hemingways Resort har gott renommé för den som vill testa big-gamefiske. Den långa Mombasakusten erbjuder gott om fina sol- och badresorter där du njuter av lata dagar vid havet efter en härlig safari.

Vid Turkanasjön har antropologen och paleontologen Dr Richard Leaky 1972 funnit lämningar och fossiler daterat 2,5 miljoner år tillbaks i tiden. Bland dem den över 200 olika fossilerade individer. Kenyas tidiga befolkning var jägare och samlare och för cirka 3 700 år sedan blev de undanträngda av mer bofasta stamma, som bantu, kikuyu, embu, meru samt andra som akamba, kipsigis, masia och samburu vilka kom från norr in i området. Fortfarande finns ättlingar, som ndorobofolket, som jagar med pilbåge och lever på traditionellt sätt.

Boende

 • Governors’ Camp

  Masai Mara

  Boende passar finsmakaren som värdesätter mycket bra service, professionell personal och unikt läge mitt i vildmarken.

  Lodgen: 37 tält, 24 twin, 12 dubbel och 1 svit. Sovenirshop. Visa och Mastercard tas emot.

  Tälten: Stora, rymliga canvastält med bekväma sängar, egen veranda, dusch och wc i tälten. El och rumservice.

  Läge: Vid Marafloden i Masai Mara, egen airstrip Musaira, ca 15 min från campen.

  Prisindikation per person: 4 000 kr per person. Min 2 personer för boende, transfer, boende, helpension 2 gamedrives och kemtvätt. Parkavgifter och flyg tillkommer.

  Vårt betyg: Governor’ Camp Collection består förutom av Governors’ Camp även av Little Govenors Camp, Govenors’ Private Camp och Il Moran Camp. Alla ligger inne i Masai Mara Reserve och Govenors Camp är och sedan stiger standarden på de små camperna och Il Moran är den lyxigaste. Lodgen är även känd för att vara basläger för BBC’s ”Big Cat dairy”.

  Mer information
 • Sarova Lion Hill Lodge

  Lake Nakuru National Park

 • Sarova Panafric

  Nairobi

 • Kongoni Lodge

  Naivasha

  Bo lyxigt nära naturen i Nakuru med en härlig utsikt över Naivashasjön. Ta in storheten av Riftdalens berg och klippformationer samtidigt som du njuter av fantastisk mat på lodgen.

  Lodgen: 26 Deluxsviter och 3 Executive lyxsviter. Konferensfaciliteter. Pool, restaurang och bar. Campingplats finns.

  Rummen: Stora, rymliga rum och sviter med bekväma sängar, dusch och wc.

  Läge: Vid Naivashasjön i Great Rift Valley, ca 1-2 tim från Nairobi.

  Prisindikation per person: 1 110 kr per person och natt. Min 2 personer för boende, helpension.

  Vårt betyg: Personlig mindre lodge med fantastisk utsikt över Naivashasjön. Passar perfekt som bas för turer på sjön, Hells gate National Park eller Nakuru National Park.

  Mer information
 • Rhino Watch Camp

  Mweiga, Nyeri

 • Se fler hotell i Kenya