Kenyas befolkning är ca 45 miljoner och har ett av Afrikas mest skilda ursprung. Kikuyu, luhya, lou, akamba och självklart masai och samburu är de största och mest utmärkande stammarna. Den minsta stammen är el-molo som bor vid Turkanasjön. Landet är 75% kristet och resten är muslimer, sikher, hinduer samt naturreligioner. Det officiella språket är engelska samt swahili. Huvudstaden Nairobi, idag en modern storstad, är utgångspunkten för de flesta safariresor. På safari när du bor på lodge eller tält-camp får du oförglömliga naturupplevelser. Har du tur får du se ”Big Five” som är samlingsnamnet på de djur storviltjägarna tyckte var fina och farliga jakttroféer att skjuta. Idag är jakt förbjuden i Kenya.

Big Five-djuren är; lejon, noshörning, elefant, buffel och leopard, alla utom buffel och leopard är starkt utrotningshotade. Juvelen i safarikronan är det världsberömda Masai Mara National Reserve där migrationen pågår under vår svenska höst. Cirka två miljoner gnuer, sebror, antiloper och gaseller kommer från Serengeti i Tanzania till Masai Mara i regnens fotspår i jakt på färskt bete. Andra nationalparker väl värda ett besök om man är djurintresserad är Nakuru, Meru, Samburu, Amboseli och Tsavo.

I Kenya finns goda möjligheter till riktig bergsbestigning på Mount Kenya för den som är äventyrligt lagd. Men även trekking och bushcamping för den som vill. Djuphavsfisket i Indiska Oceanen tillhör bland de bästa i världen framför allt Watamu och Hemingways Resort har gott renommé för den som vill testa big-gamefiske. Den långa Mombasakusten erbjuder gott om fina sol- och badresorter där du njuter av lata dagar vid havet efter en härlig safari.

Vid Turkanasjön har antropologen och paleontologen Dr Richard Leaky 1972 funnit lämningar och fossiler daterat 2,5 miljoner år tillbaks i tiden. Bland dem den över 200 olika fossilerade individer. Kenyas tidiga befolkning var jägare och samlare och för cirka 3 700 år sedan blev de undanträngda av mer bofasta stamma, som bantu, kikuyu, embu, meru samt andra som akamba, kipsigis, masia och samburu vilka kom från norr in i området. Fortfarande finns ättlingar, som ndorobofolket, som jagar med pilbåge och lever på traditionellt sätt.

Boende

 • Turtle Bay Beach Club

  Watamu

  Hotellet: 3 restauranger, 3 barer, pool och barnpool. Aktiviteter som barnklubb, vindsurfing, pedalbåt, tennis m.m.

  Mot extra kostnad: dykcenter, vindsurfingskola, djuphavsfiske och andra utflykter.

  Rummen: 145 rum fördelade på Super Club, Lamu, Ocean Front och sviter. Ett barn under 12 år bor utan kostnad tillsammans med två vuxna i ett Super Club-rum. Balkong eller terrass, luftkonditionering, te/kaffekokare, kassafack och hårtork.

  Läge: Direkt vid 200 meter härlig strand i Watamu National Marine Park. 25 km söder om Malindis flygplats, 40 minuter med bil. 1,5 timme med bil från Mombasas flygplats.

  Prisindikation: Del i dubbelrum/natt 770 kr all-inclusive (Super Club).

  Vårt betyg: Prisvärt och trevligt alternativ för den som önskar all-inclusive. Många återkommande gäster.

  Mer information
 • Serena Sweetwater Tented Camp

  Ol Pejeta

 • Leopard beach resort

  Diani Beach, Mombasa

  Välkommen till den berömda, vita Dianistranden söder om Mombasa. Här njuter du av Leopard Beach Resort and Spa’s alla faciliteter...

  I närområdet finns alla möjligheter till aktiviteter som snorkling, djuphavsfiske, segling, golf eller bara långa strandpromenader.

  Hotellet: Välskött hotell med 5 restauranger och 4 barer. Pool, spa, gym och barnklubb. Granne ligger en 18-håls golfbana. I anslutning till hotellet ligger The Residences bestående av poolvillor.

  Rummen: 158 rum fördelade på standard, superior, svit och Chui Cottage med trädgårds- eller havsutsikt. Alla rum har balkong eller terrass, luftkonditionering, tv, telefon, te/kaffekokare och hårtork. Chui Cottages och sviter har wifi. ”The Residences”, 28 poolvillor av hög standard, med två eller tre sovrum.

  Läge: Vid Diani Beach, 34 km söder om Mombasa. Ca en 1,5 timme från Mombasas flygplats.

  Prisindikation: Del i dubbelrum/natt 900 kr inkl. halvpension (Garden view superior).

  Vårt betyg: Passar alla, från en person till par och familjer, som tycker om lite större hotell med många faciliteter.

  Mer information
 • Sarova Panafric

  Nairobi

 • JK Mara Camp

  Talek, Masai Mara

  Lodgen: 14 tält, Souvenirshop.

  Tälten: Stora, rymliga canvastält med bekväma sängar, egen veranda, vildmarks-dusch och wc i tälten. Sol-el.

  Läge: Vid Mulibanfloden, 10 minuter från gränsen till Masai Mara. Airstrip Olkiombo ca 30 min från campen.

  Prisindikation per person: 2 600 kr per person och natt. Min 2 personer för boende, helpension 2 gamedrives per dag och parkavgifter.

  Vårt betyg: Mysig mindre camp som ägs och drivs gemensamt med masaierna i området. Kvällen spenderar man gärna runt lägerelden. Aktiviteter som erbjuds förutom game drives är ballongtur, specialprogram för barnen, besök i masaibyn och vandringssafari. Boende på denna ganska ”oturistiska” lodge passar för den som uppskattar att komma masaikulturen lite närmre, bra safariområden och god mat.

  Mer information
 • Se fler hotell i Kenya